Prezentare

Dragă călătorule-călătoare (pe Internet)

DACĂ DOREŞTI UN MINUNAT MOMENT DE ÎNCÂNTARE, VIZITEAZĂ ROMANIA-UNESCO!!!!!

Ştiu că eşti grăbit(ă)! Ştiu că viaţa trepidantă de zi cu zi te sileşte să îţi drămuieşti fiecare secundă pentru a-ţi rezolva o mie şi una de probleme, unele mai mărunte, ce e drept, pe care le ai în vedere în fiecare moment. Există însă riscul ca rezolvând problemele altora în care eşti implicat şi tu, să uiţi cele mai importante probleme care se leagă de soarta ta: cine eşti tu!, ce vrei de la viaţă!, încotro te îndrepţi, ce ai de făcut pentru propria-ţi devenire!

Poate crezi că părinţii au îndatoriri şi responsabilităţi pentru aceste probleme, poate crezi că ele se rezolvă de la sine sau poate crezi că există cineva sus, preocupat şă-ţi poarte de grijă şi să-ţi găsească soluţii. Poate că într-o anumită măsură ai dreptate!

Părinţii au, până la o anumită vârstă, obligaţia de a te îndruma, de a te orienta în viaţă. Dar au ei timp şi pricepere oare, pentru a-şi dedica întreaga energie acestei probleme importante pentru tine? Dar dacă, pe fondul bunelor lor intenţii, greşesc îndrumându-te pe o cale fără nici o perspectivă! ?

Într-adevăr, unele probleme se rezolvă de la sine, dar în majoritatea covârşitoare a cazurilor se complică îngozitor de mult dacă nu intervii din timp pentru a le găsi o soluţie.

Se spune că Dumnezeu te ajută, dar nu îţi bagă în traistă, cu alte cuvinte, trebuie să ai tu iniţiativa ca oportunităţile care se ivesc în calea vieţii tale să le valorifici.

Probabil crezi că o să încerc să te conving că am soluţie la toate aceste întrebări! Ei bine, te înşeli! Nu vreau să te păcălesc, dar cred că pentru început vei putea găsi unele răspunsuri la unele din întrebările tale, parcurgând psihotestele pe care ţi le prezint împreună cu psihologul Anca Ionescu. Nu le-am inventat noi şi nu sunt, riguros vorbind, instrumente perfecte de identificare a propriilor tale calităţi sau defecte. Sunt însă nişte repere care te pot ajuta să te cunoşti mai bine, să-ţi evaluezi propriul potenţial şi propriile vulnerabilităţi. Dacă simţi necesitatea de a aborda aceste probleme mai amănunţit şi mai riguros, îţi sugerăm să te adresezi unui cabinet de psihologie.

În ceea ce priveşte problemele de logică, am încercat şi încerc să-ţi prezint într-o manieră cât mai atrăgătoare şi provocatoare modalităţi diverse pentru a-ţi întreţine ascuţită inteligenţa. Căci, paradoxal, inteligenţa este una din puţinele capacităţi ale unui om care sporeşte prin folosire. Şi dacă plecăm de la definţia empirică şi cinică pe care am sintetizat-o urmărind în mod deosebit viaţa publică de la noi din ţară potrivit căreia „inteligenţa este acea capacitate a unui om prin care reuşeşte să îşi justifice cât mai convingător în faţa altora şi pentru sine, propriile prostii” îţi propun să nu cazi în această capcană şi să încerci în fiecare moment să găseşti soluţii (logice) şi nu justificări (formale)! (Pe vremuri am folosit des ca lozincă deviza: „Cine vrea, găseşte soluţii, cine nu, explicaţii!”)

Şi în final nu uita: cum şi eu, ca şi tine, sunt supus greşelilor, şi eu am nevoie de ajutor. Deci în clipa în care identifici o greşală în cuprinsul acestui site, sau ai o idee interesantă care ar putea să-l îmbunătăţească, grăbeşte-te să mă anunţi! Nu numai eu, da şi ceilalţi vizitatori îţi vom rămâne îndatoraţi!

Ioan Albescu

psihoteste@vipnet.ro

PS Pentru cei care au nostalgia vechiului site www.psihoteste.ro pot să-l viziteze la adresa aceasta: psihoteste

NOUTĂŢI

“Gazeta lu’ Nelu” şi “Despre credinţă” o să le continui într-un nou sait, la adresa www.ioan.albescu.ro purtând numele “CUGETĂRI” şi motto-ul “Idei şi cuvinte de prisos”. În plus mai apar rubricile “Ipocrizii cultivate” şi “Euristica”.

Un joculeţ “Decupaj” , pentru a optimiza “croiala” unor tipare dintr-o suprafaţă dată. Decamdată o variantă cu câte trei dispuneri fixe, pentru cele trei cazuri de culori – trei, patru şi şase culori. Cazurile sunt alese aleator aşa că se pot repeta. Pare simplu, dar solicită totuşi un oarecare efort. L-am plasat la Probleme logice pentru că de fapt încorporează nouă probleme expuse aleator.

Un joc bazat pe decupaj. Am rugămintea ca în cazul în care descoperiţi defecte ale jocului să mi le semnalaţi pe psihoteste@vipnet.ro. Multumesc

Acelasi joc dar cu cifre.

 1. #1 scris de clara la 21 septembrie 2012

  testul cu structurile are si o finalitate? am identificat 100 de configuratii si pana la urma am inceput sa ma plictisesc…poate ma insel, dar n-ar fi rau sa fie ceva mai scurt…in plus, mi-a inregistrat de vreo trei ori greseala pentru ca aceeasi configuratie se regasea in doua locuri diferite

  IA Ca sa aiba finalitate trebuie sa iti propui o limita de timp (aceasta varianta cu limita de timp o ai la capitolul Jocuri logice) si sa faci testul in zile diferite pentru acelasi pentru a vedea ca iti sporeste sau nu acuitatea vizuala. Trebuie sa recunosc ca pentru mai putine culori exista posibilitatea ca structura sa se gaseasca si in alta parte. De aceea e mai bine sa folosesti mai multe culori.

 2. #2 scris de anca la 10 septembrie 2012

  Teste de cultura generala in formatul emisiunii Vrei sa fii milionar:

  http://www.keloo.ro

 3. #3 scris de delia la 27 iunie 2012

  as dorii sa o invat pe fetita mea de 4 ani,sah,aveti asa ceva?

 4. #4 scris de stoikan florin la 26 august 2011

  bravo sunteti cei mai tari ami place raspunsurile voastre tinetio tot asa

 5. #5 scris de Rasputin la 26 iulie 2011

  Slabut tati , slabut….

 6. #6 scris de Alex la 11 iulie 2011

  intradevar ,sunt foarte bune atunci cand e plictiseala mare

 7. #7 scris de elena la 6 iunie 2011

  i am very happy

 8. #8 scris de kapa la 4 iunie 2011

  saruta-ti mana de 10 ori2. spune numele tau.3.spune indragostit de 15 ori.3scrie acest lucru la alte 2 teste.4 uita-te in mana ta

 9. #9 scris de Ion la 17 martie 2011

  La jocul lunii iunie “sub 25 de mutari” trebuie schimbat in “25 de mutari” pentru ca in mai putin de 25 de mutari nu se poate!!

 10. #10 scris de gabriela la 17 martie 2011

  Minunate jocurile ,imi tot bat capul cu ele…imi ascut mintea la batranete , Nelu. Felicitari!!!

 11. #11 scris de BORA VALERICA la 18 februarie 2011

  foarte tari jocurile imi plac la nebunie >>>>,………..
  ./././????………………………………..

 12. #12 scris de Maria la 6 februarie 2011

  Nu-i rau!

 13. #13 scris de Ion la 15 ianuarie 2011

  foarte tari jocurile . primele doua le-am priceput si mi-au placut :D. faci o munca buna :D

 14. #14 scris de bogdan la 10 ianuarie 2011

  apreciez enorm site-ul. Cred ca daca acest site ar avea si forum as fi primul care intra :) Si un sfat pentru cei care mai posteaza: va rog, macar aici, skry3ty cor3ct gramatikl, k nu snteti p m3ss, ce naiba.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.

 1. Încă nu există trackback-uri.