Schizofrenia ucide România!

M-am întrebat care este motivul pentru care domnul Dan Diaconescu (în continuare îl voi numi dl Dan) are atâta succes la public. CTP îi numeşte „alienaţi mintal” pe vajnicii susţinători al reprezentantului poporului şi într-un fel are dreptate. Prin aceasta nu vreau să aduc nici o jignire bieţilor oameni care îşi pun speranţe în dl Dan ci vreau să subliniez că este vorba de un proces psiho-social de mai mare amploare şi deosebit de grav, dupa modesta mea părere.
Trăim într-o ţară şi într-o perioadă de cumplite derapaje. Pe fondul unei concepţii morale adânc înrădăcinate de-a lungul timpului în conştiinţa civică se petrec lucruri care sfidează raţiunea şi logica. Sistemul nostru juridic produce rezultate din ce în ce mai des îndreptate împotriva bunului simţ şi a logicii. Ca să parafrazez o reclamă de la Radio Guerilla „bineli învinge, o ştiu toate fimeile!”, la noi prea des se poate observa că răul învinge! Că de regulă cei care încalcă în mod brutal legea şi bunul simţ o duc bine iar cei care se conformează legii o duc rău!
Să încercăm să exemplificăm acest paradox. Cred că numai la noi se poate alege un primar care să depună jurământul de credinţă în puşcărie! Numai la noi cineva care a prăduit banul public făcând dispărută o întreagă flotă poate să scape fără nici o urmare. Numai la noi un plagiat evident poate fi acoperit cu acte în regulă. Doar la noi cea care falsifică un vot important în Parlament se bucură de totală protecţie în timp ce nişte amărâţi sunt cercetaţi cu mascaţii pentru că şi-au exercitat un drept fundamental votând!!!! Numai la noi un puşcaş marin care ucide cu maşina un artist care a avut nenorocul să fie în acel moment pe traiectoria bolidului poate să scape fără pedeapsă. Numai la noi cel care prin vot încasează un scor umilitor poate rămâne în continuare pe funcţie, deşi îi reproşa regelui Mihai că ar fi trebuit să se sinucidă decât să accepte umilinţa abdicării. Numai la noi deci un act de onoare este socotit o umilinţă iar o situaţie mai mult decât jenantă o normalitate europeană. Numai la noi o majoritate parlamentară poate fi ignorată şi impus un alt premier decât cel agreat de aceasta şi numai la noi trecerea masivă a unor reprezentanţi aleşi pe listele unui partid pot trece la altă formaţiune fără să se socotească şi să se pedepsească acest fenomen ca şi corupţie politică. Numai la noi se poate încheia un contract care de a doua zi să fie încălcat de o parte fără să poată fi pedepsită. Şi exemplele pot fi continuate…
Multele realităţi care la noi funcţionează legal, sau fără să fie sancţionate legal, împotriva bunului simţ şi a codului moral creştin ortodox au un efect devastator asupra conştiinţei civice, care oricum era cam precară în momentul în care am intrat cu atâta entuziasm în comunitatea occidentală. După o perioadă de schizofrenie cultivată în socialism în care una vorbeam acasa şi alta la servici, urmează deci o altă perioadă, mult mai cumplită în care una înţelegem prin codul moral şi bunul simţ pe care înca îl mai avem şi alta vedem că se întâmplă în societate. Spun că e mult mai grav pentru că înainte de 89 toti aveam sentimentul că nu suntem de vină, că sistemul alienat în care eram siliţi să ne ducem traiul ne-a fost impus de tancurile sovietice. Acuma cine ne-a impus acest sistem aberant? Uniunea Europeană, am fi tentaţi să o spunem! Chiar cred că din ce în ce mai mulţi români vor găsi această explicaţie satisfăcătoare pentru a fugi, în stilul nostru autohton, de răspundere.
Dacă ne păstrăm un sâmbure de luciditate vom putea observa că de fapt şi în cazul aberaţiilor dinainte de 89 dar mai ales în cazul acestora de acum există un singur vinovat: noi!! Eu, tu ceilalţi care ne complacem şi contribuim într-un fel sau altul la menţinerea acestui sistem. Şi mai ales cei care ne conduc. Amăgirea că dl Dan ar putea fi o soluţie este ca un drog pe care dacă îl vom ingera ne vom asuma starea de criză care va urma şi va trebui să luptăm şi cu dependenţa, dacă nu cumva suntem chiar dependenţi de acest drog de pa acum!
25.09.2012
PS Mi- frică să ma gândesc dacă dl Dan vine cu banii pentru Oltchim din Germania. Toată lumea se va întreba de ce cineva ar prefera să folosească un mijlocitor care are firmele aproape în faliment deşi trăieşte pe picior mare şi nu calea directă. Alţii vor fi convinşi că este o tipică spalare de bani. În momentul în care însă justiţia va spune că totul e în ordine, o nouă presiune asupra logicii comune se va suprapune aduncandu-ne la starea de implozie. După care, probabil, vom ajunge la concluzia că bunul simţ şi logica comună nu numai că nu ne folosesc, dar ne şi încurcă! Şi atunci dl Băsescu şi dl Dan care una spun astăzi şi alta mâine ne vor părea logici şi de bun simţ… Ceea ce trebuia să fie! Iar dl CTP ne va numi în continuare „alienaţi mintal”, ceea ce nu mai contează… pentru că oricum, nu va avea nici o logică!

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.