Băsescu, ca simplu cetățean

      Au trecut două săptămâni de când dl Băsescu nu mai e oficial Președintele României. Pentru mine de fapt dl Băsescu nu mai e Președintele României de peste doi ani. Alături de imensele așteptări pe care opinia publică le are față de noul Președinte, încep să se resimtă așteptările față de justiție relativ la multele cazuri în care a fost implicat dl Băsescu și care au fost închise pe motiv de imunitate. Lista posibilelor procese declanșate de această nouă stare de cetățean simplu pleacă de la câteva, pe care nici B1 nu poate să le nesocotească până la o suită de  zeci de procese cu care defilează Antena 3. Cert este că CCR, de-a lungul celor două mandate ne-a demonstrat că dl Băsescu în calitate de Președinte al României ar fi putut omorî un cetățean, așa ca distracție și nu ar fi pățit nimic. Se bucura de imunitate!! Iată încă un motiv să fim foarte atenți pe cine votăm ca Președinte al României. Deși așteptările legate de redeschiderea unor procese sunt mari, pe măsura frustrărilor acumulate și cultivate de mass media, sau mai precis de o parte din mass madie, mă tem că Justiția nu se va grăbi să rezolve operativ aceste cazuri. Pentru că unele sunt prea grave, iar altele prea complicate. Mai trebuie să presupunem că în multe cazuri probele s-au „alterat”. Deși aș fi tentat să comentez perspectivele acestor procese, mă voi abține din două motive: în primul rând că sunt convins că o parte a presei va munci din greu pe marginea acestor probleme fiind și mult mai bine documentate decât o fac eu și în al doilea rând că nu mă încumet să intru în meandrele Justiției noastre care pare că se abate mult prea des și mult prea tare de la principiile de logică. O să încerc să comentez un alt proces la care dl Băsescu va trebui să dea socoteală și care se supune legilor naturale, deci mult mai previzibile.

        Există în viață, mai spre finalul ei un moment care are un puternic impact asupra oricărui individ, anume momentul de ieșire din activitatea profesională – cu alte cuvinte pensia. Sigur, acest moment are multe înfățișări diferite, de la clasica părăsire a locului de muncă și derularea unei vieți mai degrabă vegetale în fața televizorului, până la continuarea activității profesionale într-o formă sau alta dar cu un randament mai modest. Cred că în cazul dlui Băsescu părăsirea Cotrocenilor echivalează cu un proces de pensionare, chiar dacă dânsul a făcut dese referiri la o reîntorcere fie în profesie, ca marinar-comandant de navă fie în politică.

         Activitatea social-profesională este caracterizată de două laturi care își pun amprenta pe modul de abordare a acesteia.  Există oameni generoși, care dau, care parcă sunt în serviciul altora, alții avari, meschini care strâng, care fac abstracţie de alţii. Primii sunt preocupați ca prin munca lor să facă cât mai multe lucruri pentru ceilalți, au în centrul preocupărilor binele celorlalți, cei din a doua categorie sunt obsedați de cum ar putea câștiga, ce le iese pe plan personal. Din prima categorie, ca personalități reprezentative ar putea fi Maica Tereza sau Gandhi. Din a doua categorie puteți lua orice personalitate politică proeminentă care s-a îmbogățit fulgerător din leafa de înalt funcționar public. Spre exemplu dl Năstase. Sau Videanu. La cei din a doua categorie nu sunt importanţi numai banii, ci în aceaşi măsură puterea. Există o muilţime de oameni în România cu o sete de putere nemaipomenită. În timp ce cei mărunţi, confundând puterea cu mediatizarea ar face orice ca să apară la televizor, plonjând direct în penibil şi ridicol, cei căţăraţi mai sus pe scara politică ar face orice, riscându-şi chiar libertatea ca să ajungă în funcţii politice importante, deci cu acces la televizor. Aşa se face că mulţi dintre aşa zişii oameni politici de la noi nu sunt decât nişte păpuşi în mâna celui care i-a promovat şi care la o adică vor deconta porcăriile care le-au făcut la comandă cu preţul propriei lor libertăţi. Daniel Constantin este un exemplu netipic. A fost ales de Dan Voiculescu pentru a-i stimula şi proteja afacerile oneroase, i s-au dat bani, funcţii politice şi guvernamentale iar când a venit scadenţa patronul s-a trezit că păpuşa nu a răspuns cum trebuia, falsificând dacă era nevoie acte ale ministerului la care a fost pus pentru a-şi salva binefăcătorul. Adică nu a înţeles că de fapt banii, funcţiile şi privilegiile trebuiau răsplătite prin propria libertate. Alina Bica în schimb e un caz tipic. Fulgerătoarea ei glorie profesională se dovedeşte a fi fost bazată pe o serie de manevre prin care au fost extraşi din banii publici sume colosale în favoarea unei camarile până în prezent neidentificate, dar bănuite. Sincer, mă îndoiesc că dl Băsescu nu ştia nimic atunci când a numit-o şefă la DIICOT. Dimpotrivă, am impresia că tocmai pentru că ştia a şi numit-o având garanţia că acest personaj va acţiona cu mult zel şi în alte cazuri. Acum Alina e un pic şocată, după cum ne spune avocata dumneaei, pentru că ştiind multe nu înţelege de ce tocmai ea plăteşte pentru că alţii s-au umplut de bani, şi de ce nu s-a intervenit, cum a făcut-o şi ea probabil de multiple ori pentru a i se muşamaliza cazul.

      De fapt de ce am făcut această scurtă divagaţie? Pentru a încerca să demonstrez că Băsescu face parte din a doua categorie, având o imensă sete de putere şi de bani, dar fiind suficient de inteligent şi abil să nu se expună şi să folosească având la dispoziţie pârghiile puterii oficiale, păpuşi care să deconteze cu libertatea lor, eventualele „accidente” organizatorice. Dacă această ipoteză este adevărată, există două implicaţii importante.  În primul rând că sub diversiunea „reformei” justiţiei, plasându-şi oameni şantajabili în funcţii cheie a intreprins activităţi criminale împotriva statului de drept, alterând într-o măsură uriaşă ideea de democraţie şi economie de piaţă. Mă tem că acest lucru s-a întâmplat cu complicitatea serviciilor noastre secrete. În al doilea rând că o dată cu plecarea lui Băsescu de la Cotroceni, ar fi o iluzie să se creadă că influenţa lui s-a diminuat, dimpotrivă,  reţeaua creată va fi şi mai eficientă dacă nu va fi destructurată. Ca un corolar al acestei ipoteze, se poate afirma că Băsescu nu va ieşi din jocul politico-mafiot pe care l-a creat şi l-a amorsat cât a fost preşedintele României, ci va acţiona cu multă energie pentru a anihila orice acţiune ce pune în pericol sistemul pe care l-a creat. Recenta campanie la adresa lui Johannis prin toate mijloacele şi atenuarea acuzelor la adresa guvernului Ponta ne arată că pentru Băsescu noul Preşedinte al României e infinit mai periculos decât premierul. Este de la sine înţeles că Băsescu şi-a lăsat un sistem informativ la Cotroceni şi ştie exact ce i se pregăteşte acolo. Altfel nu se poate explica artificialitatea acestei campanii susţinută în numele „opiniei publice” care opinie numai de probleme politice nu s-a preocupat în această perioadă a sărbătorilor de iarnă!

      Indiferent cum va funcţiona în continuare sistemul creat de dl Băsescu un lucru este sigur: dl Băsescu nu se va mai bucura de o aşa de intensă mediatizare de care a profitat cu supra măsură în ultimele luni de mandat. Sau dacă cumva se va bucura de o mediatizare nu va mai fi aceaşi mediatizare în care s-a simţit probabil în forul său intim idolatrizat de către fani. În ambele cazuri, fie că va fi ignorat fie că va trebui să răspundă unor chestiuni delicate, egoul său va avea de suferit. Este procesul firesc prin care trece orice cetăţean în procesul de retragere, de pensionare. Efectele acestui proces pot fi uneori devastatoare. Nu de puţine ori oameni altfel foarte activi, la scurt timp de la pensionare suferă procese cumplit de acute de degradare comportamentală. Apar forme compensatorii pentru a anihila sentimentul de inutilitate dintre care excesul de alcool este forma cea mai  frecventă. La dl Băsescu acest exces s-a resimţit în ultima perioadă de mandat prin unele decizii ciudate care au şocat chiar şi pe cei mai apropiaţi fani ai săi. Ezitările din ultimele săptămâni, mai ales în legătură cu poziţionarea faţă de PMP au legătură, cred, cu acest proces de alienare a personalităţii. Iarăşi cred că rezistenţa devenită proverbială a dlui Băsescu la alcool se va atenua mult aşa că s-ar putea în curând să ne aşteptăm la nişte scene mai degrabă penibile, cu răsturnări ciudate de decizie. În goana după senzaţional, pentru a atrage cu tot dinadinsul atenţia opiniei publice, dl Băsescu s-ar putea să treacă peste linia care desparte normalul de ridicol.

    Sunt nişte prognosticuri cu o doză mare de risc. De multe ori mi s-a întâmplat, şi unele din materialele acestei gazete îmi stau mărturie, să mă înşel. Cred că în următoarele trei luni voi primi un răspuns.

PS1 Potrivit saitului www.trafic.ro, nu prea mă bucur de popularitate, am doar câţiva cititori, probabil însă preocupţi de teste psihologice sau probleme logice. Asta are şi o latură pozitivă: nu există riscul ca acest material să fie citit de ochi albaştri şi să primesc răspunsuri direct de la sistem…

PS2 Dacă nu mai continui să scriu la gazetă, înseamnă că am primit nu numai răspunsul ci şi decizia…

06.01.2015

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.