Arhivă pentru categoria Cântecele mele

În ultima vreme am reînceput să cânt pentru că mi-am cumpărat un fel de pianină electronică Roland BK3. Când eram mic am cântat la pian apoi la clarinet şi mai târziu la saxofon. Acuma mă amăgesc cu ideea că interpretez toate aceste instrumente şi chiar mai multe. Cert este că fără să deranjez vecinii când mă simt deprimat mă apuc să cânt cu căştile pe urechi. Îmi face bine, parcă aş face o baie spirituală care mă curăţă de toate mizeriile de gânduri rele acumulate peste zi. Pentru că bănuiesc faptul că ar avea un efect similar şi asupra altora cu scuzele de rigoare pentru inabilităţile de interpretare vi le ofer mai jos.

În original și cântat de o voce splendidă, Historia de un amor este un cântec minunat atunci când e cântat de o voce feminină. (http://www.youtube.com/watch?v=CM6ooVgsWVk) Există și variante de grup masculin cu o orchestrație de excepție. Desigur, există și o variantă interpretată de Julio Iglesias. Mie însă îmi place cel mai mult Laura Fygi, mai ales că există și traducerea (în engleză) a textului. Varianta cântată de inegalabila Cesaria Evora nu mi se pare reușită. Asta e varianta cântată de mine la clarinet.
O poveste de dragoste

Adaug varianta cântată pe ritm de Slow Country: O poveste de dragoste, și apoi varianta ritmată pe orchestrația Romantic Beguine : O poveste de dragoste

O melodie splendidă de Ion Vasilescu, cântată inițial de Jean Moscopol. Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara. Am încercat să folosesc trei instrumente delicate: muzicuța, chitara si clarinetul si o orchestratie mai deosebita.    Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara      Adaug varianta cantata pe ritm de tango italian.  Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara    Scuze pentru final!

Și acum varianta unui acompaniament de tango argentinian foarte sobru! Hai să ne întâlnim sâmbătă seara!

Varianta hip hop, sper sa nu va suparati pe mine pentru acest experiment!   Vrei să ne întâlnim sâmbătă seara

„S-au scuturat toţi trandafirii” este o veche romanţă compusă de Ştefan Lăzărescu, autor al celebrelor romanţe „Pe umeri pletele-i curg râu”, „A venit la mine mama” sau „Călugărul din vechiul schit”, pe versuri de celebrul epigramist Ionescu Quintus. Mi-am adus aminte de ea fără nici o legătură şi m-a obsedat melodia toată ziua. Am găsit un ritm care mi se pare că se potriveşte (Slow Country) şi am cântat-o la muzicuţă, vibrafon, voci de băieţi şi clarinet.
S-au scuturat toti trandafirii

În ritm și orchestrație de vals italian, cu intrare pe rând a ritmului de chitarp, apoi a clopoțeilor, apoi a viorilor și în sfârșit a suflătorilor, un cântec pe care l-am fredonat cumplit de mult în studenție cu niște versuri care parcă nu se potrivesc cu delicata melodie: Eu te-am iubit….

Circulă o legendă în jurul acestui cântec, se pare lansată de povestire-ficțiune a scriitorului Cărtărescu. Adevărul este că Zaraza e un cântec uruguaian, cu două versiuni de versuri. Versiunea cântată de Cristian Vasile face obiectul poveștii născocite de Cărtărescu. Până la urmă Zaraza este titlul unui tango de Benjamin Tagle Lara, (1892-1932) și premiat în 1929 cu locul doi la Gran Concurso Uruguayo de Tangos del Disco Nacional pe versuri românești de Ion Pribeagu.
Zaraza

Celebrul vals Valurile Dunarii de Iosif Ivanovici.

Nu ştiu în ce măsură e originală pentru că mi-a venit aşa, dintr+o dată s-o cânt.
Melodie originala
O altă melodie aici. 10.02.2014

O altă melodie, de fapt un potpuriu. Aici!
O melodie mai veche cu o noua orchestratie, aici.

Aceaşi melodie mai veche cu o noua orchestratie, aici.

Sau alta varianta aici.

Noptile Moscovei Aici

Un cântec rusesc minunat, un Vals de Şostacovici într+o interpretare proprie.
aici.
Vă preyint pe Smărănsuţa care improvizează un cântec ochestat de mine şi plasat pe pagina mea de Facebook.Aici!

Alt cântec rusesc vechi, pentru fanfarî și foarte trist (după opnina mea). Aici!

O melodie, sau mai curand un acompaniament pentru o viitoare melodie. De fapt acompanaimentul l-am conceput initial pentru Smaranduta care canta o melodie foarte simla si care trebuie sa se repte. Ea canta la mana dreapt asi eu o acomapaniez cu staga. A remarcat ca melodia e cam trista! Aici

Acelasi acompaniament pe un ritm care o face sa devina mai vesela. Aici!

Melodie cu Smaranduta

Aceasi melododie cu Smărănduţa pe altă orchestraţie.

El choclo, un tangou pe care l-am găsit şi sub numele Sărutul focului. Melodia e compusă în 1947 de ANGEL VILLOLDO. Cântată la vibrafon. Aici

O melodie veche Cobzarul

Romanță de dragoste  o melodie minunată cântată la chitară, autor anononim, pe care o găsiți într-o orchestracție de excepție pe https://www.youtube.com/watch?v=InhYioKhPYs
Eu am încercat o formulă mai inedită cu trompetă.

Una dintre ultimele mele înregistrări, un blues orchestral : aici.

Tot aceaşi compoziţie muzicală într-o altă variantă aici.

O melodie originală. Nu ştiu de ce, deşi sunt un optimist, melodiile mele sunt cam triste… Asta e! Aici!

O melodie care imi stârneşte nostalgii amintindu-mi de anii copilăriei. Este vorba de Serile Moscovei, o melodie cântată des în anii 50,60 ai secolului trecut şi apoi uitată cu desăvârşire.
O puteţi asculta aici

Mi-aduc aminte cu nostalgie de un cântec care parcă de-un timp nu se mai cântă: O chitară romană, pe vremea mea cantat cu mult farmec de Conny Francis. L-am scos din uitare și l-am interpretat la pian. Aici!
O variantă îmbunătățită 05/2017 Aici!
Anul trecut, de Crăciun am cântat pentru toți colegii mei din firma unde lucrez, lângă un brad frumos împodobit ca pentru Crăciun, următorul cântec Stille Nacht.
Această colindă este compusă în 1818 de Franz Xaver Gruber, institutor și organist în satul Arnsdorf din apropiere de Oberndorf, pe versuri versuri de Joseph Mohr, preot care a venit cu un an înainte la Oberndorf în Imperiul Austriac pe Salzach în prezent în Austria. Cântecul, de o simplitate uluitoare, are o frumusețe neasemuită fiind declarat patrimoniu UNESCO, din câte știu.
Trei variante ale aceleiaș melodii în orchestrări diferite.
Varianta109/2016
Varianta209/2016
Varianta309/2016

Un minunat vals rusesc cam trist creat de Shatrov, militar rus, participant la războiul ruso-japonez în care pe dealurile Manciuriei rușii au pierdut 90.000 de militari. Aici!05.05.2017

Cântec de crăciun! Aici
Un alt cantec de Craciun O ce veste minunata
O alta varianta O ce veste minunata

Un frumos cântec popular Aici!
si un alt acompanaiment Aici!

Când eram stundent (o tempora!) cântam cu pasiune cântecul Foaie verde samulastră, Dă-mi drumul nevastă-n casă, C-afară plouă și varsă, Și mă udă la cămașă! Nici acum nu știu de ce mi-a plăcut atât!!! Vezi aici

Nu există comentarii