Teste capacitate

MATEMATICĂ PENTRU TESTELE NAŢIONALE
(EXAMEN DE CAPACITATE)

Iată o nouă formulă dedicată să te ajute la diciplina matematică pentru un bilanţ al cunoştinţelor la nivelul clasei a VIII-a. Chiar dacă prin modul cum se realizează testele naţionale 2005, ponderea probelor scade la 50%, fiind tot atât de importante ca notele de-a lungul anilor de studiu, este deosebit de util să te verifici în ce stadiu te găseşti cu pregătirea. Cred că îţi spun un lucru elementar, dar care merită să-ţi fie repetat de mii de ori: dacă vei ajunge în clasa XII-a şi vei constata că îţi lipsesc cunoştinţe esenţiale de clasa a VIII-a, chiar dacă ai trecut Testele Naţionale, e greu să mai recuperezi. E bine ca aceste cunoştinţe minime de matematică (şi de ce nu!? şi ceva în plus!!!) să le asimilezi când trebuie şi într-o proporţie adecvată viitorului tău profil profesional. Nu e totuna să nu ştii matematică suficient şi să vrei să te dedici informaticii sau economiei. Testele pe care le-am conceput nu sunt numai de verificare, ele au darul – prin aceea că îţi înfăţişează pe loc erorile pe care le-ai făcut, îţi dau răspunsurile corecte şi eventual şi căile de raţionament pentru a le afla – de a te şi învăţa mai ales acolo unde ai lacune sau cunoştinţe superficiale. Ca să abordezi aceste teste cu succes este necesar să parcurgi temeinic toate cărţile de învăţătură pe care le-ai studiat în cei opt ani de şcoală, începând cu matematica din clasa II-a şi terminând cu matematica de clasa a VIII-a.
Autorul acestor teste se numeşte IOAN DĂNCILĂ, binecunoscut creator de cărţi de învăţătură în domeniul matematicii, în permanenţă căutare a unor formule noi, moderne de asimilare a cunoştinţelor. El a lansat încă din 1992 în cartea sa „TESTE PENTRU NOTA 10”, apărută la Editura TEORA ideea de a algoritmiza probele de verificare în domeniul matematicii, anticipând soluţia de verificare la examene prin teste. Îi mulţumesc pe această cale că m-a ajutat pentru a prezenta aceste teste în variantă automată pe Internet. În realizarea efectivă a acestei pagini m-a ajutat studentul ANDREI STĂNESCU din Bucureşti. Nu am cunoştinţe că ar mai exista o formulă asemănătoare pe Internet. Aş fi bucuros dacă mi s-ar semnala acest tip de experiment. Aş fi deosebit de mulţumit dacă aş primi opinii, critici sau sugestii pertinente asupra acestei noi formule de abordare a pregătirii în domeniul matematicii.
Fac un apel la profesorii de matematică care ar putea să ne ajute în verificarea testelor înainte de a fi postate. Aştept sugestii.
IOAN ALBESCU
albescu@vipnet.ro

P.S. Pagina va fi completată şi cu alte teste pe măsură ce acestea vor fi proiectate şi verificate. Te rog să-mi semnalezi orice greşeală sau eroare în funcţionalitate la adresa de e-mail.

Algebra Geometrie
Test preliminar de algebră
Numere naturale
Operaţii cu numere naturale 1
Operaţii cu numere naturale 2
Operaţii cu numere naturale 3
Operaţii cu numere naturale 4
Pătrate perfecte
Mulţimi
Numere întregi
Numere raţionale
Operaţii cu numere raţionale 1
Operaţii cu numere raţionale 2
Numere cu zecimale
Operaţii cu numere zecimale
Rădăcina pătrată
Numere reale 1
Calculul algebric 1
Calculul algebric 2
Calculul algebric 3
Media aritmetică, ponderată,
geometrică şi armonică 1

Media aritmetică, ponderată,
geometrică şi armonică 2

Numere iraţionale 1
Numere iraţionale 2
Rapoarte şi proporţii 1
Rapoarte şi proporţii 2
Rapoarte şi proporţii 3
Divizibilitate 01
Divizibilitate 02
Divizibilitate 03
Procente 1
Procente 2
Puteri de numere naturale
Unităţi de măsură
Aplicaţii numerice
Ecuaţii de forma ax+b=0 (I)
Ecuaţii de forma ax+b=0 (II)
Ecuaţii de forma ax2=b
Ecuaţii de forma ax2+bx+c=0
Propoziţii echivalente
Probleme de numărare şi combinare
Test preliminar de geometrie
Unghiuri 1
Unghiuri 2
Segmente
Metoda triunghiurilor congruente 1
Metoda triunghiurilor congruente 2
Proprietăţile triunghiurilor oarecare
Linii importante în triunghi
Drepte, semidrepte
Perpendicularitatea în plan
Paralelismul dreptelor în plan 1
Paralelismul dreptelor în plan 2
Paralelogramul
Trapezul
Testul Thales
Paralelipipedul dreptunghic
Rezolvarea triunghiurilor dreptunghice
Piramida 1/strong>
Piramida 2
Pătratul
Dreptunghiul
Piramida lui Keops
Rombul
Corpuri rotunde 1
Corpuri rotunde 2
Corpuri rotunde 3
Arii 1
Arii 2
Cubul
Teorema lui Pitagora 1
  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.