Un pas uriaş în eradicarea corupţiei

Data de 4 martie ne reaminteşte de devastatorul cutremur din 1977. Începând cu anul 2002 este posibil ca această dată să ne reamintească de un adevărat seism în lumea banilor publici: punerea în folosinţă a sistemului electronic de achiziţii publice. Dacă cutremurul din 77 a adus numai nenorociri, cutremurul din lumea finanţelor de anul acesta cu siguranţă ne va aduce numai lucruri bune.
„Dorim să schimbăm ceva privind mentalitatea, concepţia şi modul de activitate…” spunea la instruirea din 24 februarie cu cei peste 400 de reprezentaţi ai ministerelor, prefecturilor şi ai instituţiilor subordonate acestora, domnul Dan Nica, ministrul MCTI. De fapt, adăugăm noi, Guvernul Năstase prin acest proiect doreşte să schimbe totul în acest delicat şi vulnerabil domeniu, căci mai mult nici că se poate. Începând cu data de 4 martie 2002 achiziţiile publice se vor efectua obligatoriu prin intermediul unui sistem electronic care oferă transparenţă, corectitudine şi eficienţă. Printr-o hotărâre a Guvernului din această săptămână se vor defini produsele şi serviciile dar şi instituţiile care vor beneficia de acest sistem. Ne aliniem astfel la cele mai moderne standarde de achiziţii din banii publici adoptând un sistem care este practicat în SUA, Canada, Australia şi chiar în cadrul achiziţiilor NATO.
S-a vorbit şi se vorbeşte mult la ora actuală despre corupţie. Există tentaţia politicianistă de a arăta cu degetul, de a nominaliza persoane. Din nefericire procedeul poate cel mult să indice efectele. Adevărata soluţie constă în a depista cauzele şi a construi mecanismele pentru prevenirea corupţiei. Ei bine, sistemul electronic de achiziţii publice are această menire şi constituie o mărturie a voinţei politice a Guvernului Adrian Năstase care arată în acest fel că este decis să meargă până la capăt pe acest drum. Drumul este însă dificil şi presărat cu multe piedici. Domnul ministru Dan Nica îi avertiza pe cei tentaţi să creadă că îşi pot permite să se „distreze” perturbând buna funcţionare sau atentând la integritatea sistemului, că toate instituţiile statului sunt decise să apere acest produs de importanţă strategică naţională şi că pedepsele vor fi foarte aspre. Rămâne de văzut dacă şi reprezentanţii instanţelor judecătoreşti, putere mai mult decât independentă în România, care s-a dovedit atât de blândă în pedepsirea celor care au devalizat băncile, vor fi la fel de fermi şi eficienţi în această problemă ca domnul ministru. Până să ajungem însă la pedepse, trebuie menţionat faptul că sistemul electronic de achiziţii publice deţine una dintre cele performante soluţii de securitate, fiind protejat la orice tentative de fraudă prin adoptarea celor mai eficiente soluţii pe plan internaţional în acest domeniu. Este suficient, cred eu, să menţionăm faptul că integratorul acestui sistem, deci responsabilul cu implementarea şi dezvoltarea acestuia este reprezantanţa românească a renumitei firma Hewlett Packard. Dacă în ceea ce priveşte ingerinţele din exterior putem fi oarecum liniştiţi mai rămâne să vedem cum rămâne cu riscurile abaterilor de la normele morale ale celor ce conduc sistemul din interior. Pentru asta, ne-a informat domnul ministru Dan Nica, va exista un Consiliu de supraveghere a sistemului. Stimulaţi de unele filme paranoice americane rulate de curând pe ecranele noastre ne întrebăm pe bună dreptate: cine îi va supraveghea pe supraveghetori! Lăsând însă gluma la o parte trebuie să remarcăm faptul că vor dispărea de acum binecunoscutele „inginerii financiare” în care au fost implicaţi consilieri-patroni în afaceri dubioase cu primăriile. Beneficiile vor fi foarte mari şi greu de evaluat căci s-ar evidenţia adevăratul nivel al corupţiei despre care la ora actuală se fac doar presupuneri. Imaginaţi-vă că dacă în Canada, acolo unde justiţia este justiţie şi nivelul corupţiei este ţinut în limite normale, prin adoptarea acestui sistem, achiziţiile armatei au beneficiat de reduceri de aproape 100 de milioane de dolari SUA cam ce economii s-ar realiza în România.
Desigur, că despre orice alt eveniment major din viaţa ţării se pot spune multe, şi în ceea ce priveşte avantajele dar şi în ce priveşte riscurile. Asupra acestor aspecte promitem că vom mai reveni. Trebuie însă remarcat că dincolo de aparenţele unui simplu eveniment tehnico-adminstrativ această măsură are profunde implicaţii politice demonstrând intenţia Guvernulului Năstase de a-şi onora promisiunile electorale privind eradicarea corupţiei.

Ioan Albescu

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.