De ce domnul Iohannis nu poate fi premier!

În dezbaterile declanşate în mass media cu ocazia prezentării la Cotroceni a propunerilor de candidaţi pentru funcţia de prim ministru a existat o certă nedumerire a unora din analiştii politici chestionaţi în legătură cu respingerea candidaturii domnului Iohannis de către domnul Preşedinte. S-a reclamat faptul că domnul Preşedinte n-ar avea argumente suficiente pentru acest act responsabil, adoptat de Domnia Sa în spiritul grijii pentru stabilitatea naţiunii şi a responsabilităţii pentru plata pensiilor. Mă văd nevoit să sar în ajutorul domnului Preşedinte care n-a avut timp şi răbdare să ne explice mai pe larg motivele şi să expun aici, cu modestie şi cu respect pentru adevăr, evidentele şi profundele motive pentru care domnul Iohannis nu are calităţi pentru a fi premier.
1. Domnul Iohannis nu are un debit verbal corespunzător. Dânsul mai mult tace şi face. Or se ştie că funcţia de prim ministru are o componentă esenţială în comunicare. Un prim ministru competent trebuie să comunice cu naţiunea asupra raţiunilor pentru care lucrează Guvernul. Mult mai potrivit pentru această funcţie ar fi domnul Boc.
2. Domnul Iohannis pare a fi un om care nu posedă flexibilitate. Nu cred că ar putea să afirme cu un aer convingător, spre exemplu că cel mai bun sistem parlamentar ar fi cel unicameral, în condiţiile în care mai înainte ar fi declarat într-un articol sau într-o lucrare că cel bicameral este superior. Mult mai potrivit pentru această funcţie ar fi domnul Boc.
3. Domnul Iohannis este cam opac la sugestiile binevenite ale factorilor politici importanţi. Mă îndoiesc că domnul Iohannis l-ar demite pe ministrul de interne, spre exemplu dacă acest lucru l-ar sugera Preşedenţia. Mult mai potrivit pentru această funcţie ar fi domnul Boc.
4. Domnul Iohannis are manifestări evidente antifeministe. Nici un viceprimar de la Sibiu nu este femeie. În acest context, este evident că domnul Iohannis nu ar putea aprecia obiectiv de la nivelul de primministru competenţa unor doamne precum Udrea sau Ritzi şi nu le-ar acorda importanţa cuvenită. Mult mai potrivit pentru această funcţie ar fi domnul Boc.
5. Domnul Iohannis nu are telent de diplomat. Nu îl văd pe domnul Iohannis, spre exemplu, să iasă la televizor şi să ne spună senin şi cu cuvinte meşteşugite că există un larg consens între Guvern şi sindicate pe legea unică a salarizării în timp ce piaţa Victoriei e blocată cu zeci de mii de manifestanţi care clamează că le-au fost încălcate grav drepturile pe care le-au negociat. Mult mai potrivit pentru această funcţie ar fi domnul Boc.
6. Domnul Iohannis s-a dovedit că manifestă o atracţie deosebit de puternică la Sibiu pentru investitorii străini, ceea ce ne-a expus la riscul evident şi îngrozitor de a ne vinde ţara. Mult mai potrivit pentru această funcţie ar fi domnul Boc.
7. Domnul Iohannis are un renume internaţional uşor exagerat. Asta ar putea conduce la eclipsarea Preşedintelui în deplasările comune la reuniunile internaţionale. Mult mai potrivit pentru această funcţie ar fi domnul Boc.
8. În sfârşit, şi cu asta sper că v-am convins definitiv, domnul Iohannis nu are bască. Mult mai potrivit pentru această funcţie ar fi domnul Boc.

Iată deci numai câteva din argumentele raţionale, de necombătut potrivit cărora domnul Iohannis nu merită să fie premier al României. (Mult mai potrivit pentru această funcţie ar fi domnul Boc.)

Ioan Albescu
15 octombrie 2009

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.