Lista scurtă a posibilelor nominalizări în calitate de Prim Ministru

Potrivit Art 89 al Constituţiei României pentru ca Preşedintele să poată dizolva Parlamentul trebuie să existe cel puţin două nominalizări. Cel puţin înseamnă şi două dar şi trei , patru sau de ce nu 25. Dacă se reuşeşte performanţa de a se face cele 25 de nominalizări în cele 60 de zile de la prima nominalizare totul este constituţional.
Vă reamintesc că este campanie şi fiecare candidat se gândeşte sub ce pretext poate să câştige mai mult timp la televiziune. Candidatul Băsescu face parte din categoria “băieţilor deştepţi” sintagmă pe care tot dânsul a identificat-o. A studiat ce a studiat Constituţia şi şi-a făurit, cât se poate de legal, dar imoral, încă două posibilităţi de a ieşi pe micul ecran să-şi facă campanie electorală.
Prima posibilitate suplimentară a fost ideea unui referendum. Lumea e afectată de criză, e sărăcie mare în România şi iritarea trebuie cumva exploatată. Ei bine hai să le oferim oamenilor satisfacţia reducerii burtoşilor din Parlament printr-un referendum. Referendumul îl declanşează Preşedintele fără nici o restricţie. Aşa că zis şi făcut! Au apărut sute de mii de afişe cu chipul Preşedintelui şi cu deviza: ”De ce le e frică nu scapă!” Mesaj de galerie de fotbal decât de campanie electorală.
Al doilea prilej de a vorbi la televizor îl poate oferi o prerogativă constituţională a Preşedintelui prin care Domnia Sa poate nominaliza Primul Ministru. Pentru acest lucru însă era nevoie ca primministru să demisioneze. Prea era bătător la ochi. Aşa că îl pune pe Primul ministru să-l demită pe Ministru de Interne. Iasă tămbălău, aşa cum prevăzise şi Guvernul pică. Până aici totul conform planului. Se putea miza în continuare pe o oarecare lipsă de coagulare a forţelor din Parlament şi deci pe o serie de nominalizări cu şanse minime de reuşită. Toate însă cu beneficiul pentru domnul Preşedinte de a ieşi la televizor suplimentar şi de a demonstra grija sa faţă de ţară şi popor. Aici însă a intervenit o modificare esenţială: s-a format o majoritate care a nominalizat un Prim Ministru. Asta nu i-a fost pe plac domnul Băsescu. În primul rând că nu era o persoană obedientă aşa cum începuse să se obişnuiască de când dl Boc era Prim Ministru. În al doilea rând că întrerupea posibilitatea de a ieşi la televizor pentru campania electorală. Aşa că domnul Băsescu, pragmatic cum îl ştim a iognorat propunerea noii majorităţi şi şi-a continuat imperturbabil scenariu. Aţi observat că discursurile de motivare ale nominalizării Prim Ministrului devin din ce în ce mai consistente. Cu siguranţă după ce dl Negoiţă va fi respins de Parlament va nominaliza încă o persoană şi apoi încă una şi aşa mai departe până ce se va epuiza campania electorală. Pentru a-i veni în sprijin domnului Băsescu am iniţiat o listă şi motivaţia pentru nominalizarea persoanei respective pentru calitatea de Prim Ministru:
1. Gheorghe Falcă – sex masculin – la fel ca domnul Iohannis, primar – la fel ca domnul Iohannis, bun gospodar, poate la fel de bun ca domnul Iohannis şi în plus reprezentând un oraş ardelean – la fel ca domnul Iohannis.
2. Eckstein Peter – sex masculin – la fel ca domnul Iohannis, neamţ după nume – la fel ca domnul Iohannis, oricum minoritar după etnia declarată – la fel ca domnul Iohannis, născut în Ardeal – la fel ca domnul Iohannis.
3. Radu-Alexandru FELDMAN – sex masculin – la fel ca domnul Iohannis profesor – la fel ca domnul Iohannis, minoritar – la fel ca domnul Iohannis
4. Teodor-Marius SPÎNU – sex masculin – la fel ca domnul Iohannis, lector universitar – deci cadru didactic universitar, superior domnului Iohannis.
Lista rămâne deschisă, cu invitaţia de a o completa.

Ioan Albescu
7 noiembrie 2009
PS Sigur, domnul Băsescu va urmări să prelungească dacă se poate cât mai mult acest circ mediatic, foarte convingător pentru nivelul intelectual al partizanilor săi, însă tare mă tem că parlamentarii nu vor intra în acest joc, de fapt această bătaie de joc. S-ar putea ca validarea în Parlament a domnului Negoiţă să nu aibă loc.

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.