Confruntarea a două mentalităţi

Suntem la ora actuală în situaţia în care apele se limpezesc, când s-au cristalizat în perspectiva turului doi două tabere care se confruntă pe mai toate planurile, dar în primul rînd pe plan mediatic. Cred că nici un observator cât de cât obiectiv nu are pretenţia de a defini cele două tabere prin contrastul dintre alb şi negru. În ambele tabere poţi întâlni personaje emblematice dubioase, dar şi onorabile, ambele tabere poartă în bagajul trecutului lor istoric momente de mare vulnerabilitate, cu alte cuvinte niciuna dintre grupări nu e formată din uşi de biserici sau din sfinţi în viaţă. Totuşi cele doua grupuri încep să manifeste două filozofii diferite.
Aici aş dori să fac o paranteză. În sociologie există o similitudine a comportamentului social cu cel psihologic. Pe plan psihologic există consacrat termenele de gândire pozitivă şi gândire negativă. Gândirea pozitivă mai simplist vorbind, remarcă jumătatea plină a paharului pe când gândirea negativă pe cea goală. Pe plan sociologic, cele două filozofii de existenţă se raportează la cel mai important mijloc de interacţiune sociiaă: competiţia. Competiţia este o caracteristică care intervine în foarte multe relaţii sociale. Ei bine, relativ la această interacţiune există un tip de competiţie pozitivă şi o competiţie de tip negativ. Competiţia de tip pozitiv este caracterizată prin străduinţa fiecărui competitor de a demonstra că este mai bun ca celălalt, prin efortul de a-l întrece pe un anumit plan pe celălalt. Cei doi competitori se ajută într-un fel unul pe altul fixându-şi ca reper performanţele celuilalt. Există deci un fel de colaborare şi în toate cazurile o evoluţie autodeterminată. Competiţia se mai numeşte din această cauză (joc) de sumă pozitivă. Această competiţie este de tip constructiv şi pe ansamblu induce un progres în societate. Practic acest tip de competiţie caracterizează societatea capitalistă protestantă vest europeană precum şi SUA în epoca revoluţiei tehnice. Celălalt tip de competiţie se caracterizează prin efortul competitorilor de a se impiedeca unul pe altul, prin manevra de a-i micşora şansele celuilalt pentru a te evidenţia tu. Este o competiţie distructivă, care epuizează efortul şi erodează energiile societăţii. Cei doi competitori sunt în ipostaza de adversari, şi de aceea competiţia se numeşte (joc) de sumă nulă. Acest tip de competiţie a caracterizat societatea comunistă de dinainte de 89 cu menţiunea că existau instituţionalizate structuri pentru sporirea eficienţei distrugerii celuilalt. Am numit Securitatea iar metoda era turnătoria.
Să revenim la cele două grupări politice ce se înfruntă în această perioadă pentru turul doi de alegeri. Una, cea a coaliţiei majoritare în Parlament ce reuneşte PSD, PC, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, abordează calea luptei politice într-o manieră constructivă. Au ajuns la un acord de înţelegere, proiectează un program de guvernare, schiţează componenţa unui guvern, încropesc o relaţie mai armonioasă cu sindicatele.
Cealată, în frunte cu Preşedintele Traian Băsescu secondat cu tenacitate de PDL îşi concentrează efortul în a critica, ca să nu zic denigra tot ceea ce construieşte coaliţia majoritară. Nu cred că este important să analizăm argumentele, unele dintre ele de-a dreptul amunzante dacă nu ar fi situaţia actuală de-a dreptul dramatică, important este să remarcăm că în afară de critică/denigrare nu construiesc nimic. Şi ceea ce este cel mai important în politică, nu reuşesc să coaguleze forţe politice de orientări diferite. Singura orientare politică la PDL pare a fi ascultarea necondiţionată a Marelui Cârmaci de la Cotroceni şi atracţia hipnotică a resurselor statului. Mai mult decât atât, adunătura pestriţă din jurul PDL seamănă a haită prin ascultarea necondiţionată a conducătorului alfa şi ritualul de împărţire a prăzii. Nenorocirea este însă că la cel mai mic moment de slăbiciune, haita îşi sacrifică conducătorul. Merită să avem puţintică răbdare până la 6 decembrie 2009.

Ioan Albescu 25 noiembrie 2009

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.