Sa-ti fie rusine!!!!!

Apelul acesta rostit cu o voce gatuita de emotie si indignare a fost calculat de domnul Presedinte sa starneasca valuri de proteste la adresa odioasei acuze si o unanima adeziune si compasiunea la adresa sa. In imaginatia dlui Basescu, poporul, cu mic cu mare va intelege astfel ca domnia sa a fost victima unei inscenari macabre fara nici o etica si morala. Numai ca dl Basescu de mult nu mai are simtul realitatii si calculele ma tem ca sunt gresite fundamental.
In primul rand chiar si adeptii si mai ales adeptele telenovelelor nu-l mai percep pe dl Basescu ca fiind un om sentimental si oricum nu acesta este registrul in care ar fi putut sa vibreze coarda sensibila a acestei categorii de sentimentali. Altfel ar fi fost daca cele cateva lacrimi ar fi fost picurate la subiectul sotie morala si credincioasa atacata de badaranii necuviinciosi. Efectul era aproape garantat, pentru ca se potrivea cu scenariul filmelor de consum. Asa, ce sa mai creada lumea, ca dl Basescu, comandant de nava, care este in stare sa infrunte cele mai crunte furtuni se vaicareste cand i-a tras Patriciu o scatoalca mai pe sub centura??? Pai nu spunea mai deunazi domnia sa ca politicianul trebuie sa aiba stomac, ca sa reziste la toti pumnii care i se aplica? Deci ma tem ca efectul la categoria mentionata mai sus a fost nul. In al doilea rand ca se potriveste ca nuca in perete in actualul context dambovitean al politice romanesti. De mult politica de la noi a depasit orice limita a bunului simt. Este o proba de ipocrizie cat casa sa auzi intr-un spatiu public, cum unul dintre exponentii ei de frunte in ale mitocaniei si lipsei de bun simt (amintiti-va cum dl Basescu statea jos la CSM, in timp ce mai multe doamne vorbeau in picioare etc. etc) face apel la MORALA: sa-ti fie rusine!!!!! Daca n-ar fi grotesc si tragic, ar fi distractiv! Caragiale ar da orice sa reinvie ca sa fructifice faza!!!!
In schimb, efectul asupra propriilor adepti va fi ingrozitor de mare. Insa nu in sensul dorit de dl Basescu. Domnul Presedinte Basescu a aplicat, in ceea ce priveste grupul sau de influenta si simpatizanti efectul de haita. Haita, dupa cum bine se stie este un grup eterogen care este dominata de un mascul alfa. Acesta aplica cele mai severe sanctiuni tuturor celor care i se impotrivesc si este urmat cu adulatie nedisimultata de o multime care admira forta si se teme de cruzimea sa. Orice semn de slabiciune a masculului alfa insa poate sa determine un dezastru: cei slabi care il aduleaza vor fi derutati, cei puternici pe care ii terorizeaza vor fi tentati sa-l dea jos din varful haitei.
Ma tem ca dl Basescu a dat un semnal periculos pentru cei din haita PDL si simpatizantii sai. Ca un prim efect veti vedea ca multi dintre cei care erau in stare sa se bata, la propriu, pentru dl Basescu se vor retrage intr-o tacere vinovata. S-ar putea ca in subteran sa fi incoltit ideea unora din greii PDL de a se debarasa de dl Basescu pentru a nu fi victime sigure dupa alegeri. Oricum, efectul lacrimilor va fi resimtit la urne, estimez cu 2-3 procente in jos pentru dl Basescu.

Ioan Albescu
03.12.2009
PS. Ca sa nu fiu acuzat de partinire, am sa recunosc ca si alte partide, nu numai PDL-ul de astazi, au fost si sunt caracterizate de efectul de haita! Sper ca acest model sa ramana insa in urma si sa fie inlocuit cu modelul liderului competent, cooperant si tolerant. Evident, in limitele unei ideologii bine conturate!

Pentru „boboc”
Poate te astepti sa-ti spun cu cine sa votezi? Ar fi cea mai mare prostie din parte mea, pentru ca eu intelelg altfel democratia. Simplu: asculta de toata lumea si fa cum te duce capul! Asta e democratia. De ce? Din doua motive absolut fundamentale! Primul ca suntem responsabili pentru optiunile noastre! Trebuie sa invatam sa ne asumam responsabilitatea. Tu, un boboc, ai tot atata valoare ca mine, care par mai matur. Avem fiecare un vot cu aceasi valoare. Deci trebuie sa inveti sa judeci si sa ai responsabilitatea de a lua o decizie. Acuma sigur, nu trebuie sa crezi ca nu poti gresi. Eu dupa atata amar de ani te asigur ca sunt constient ca pot gresi. Dar asta este principalul castig al revolutiei din 89. Ca atare avem dreptul de a opta si, in consecinta, de a gresi! Evident, noi vom plati pentru ca gresim dar este reconfortant sa stim ca macar platim pentru greselile noastre, nu ale celor care isi asuma sa decida in locul nostru. Al doilea motiv de care vorbeam este ca cel mai sigur e ca invatam din greseli. Nu trebuie neaparat nevoie sa gresim, dar si cand gresim trebuie sa invatam!!!! Daca imi ceri sa-ti spun cu cine sa votezi iti raspund ca nu vreau sa-ti spun. Eu stiu insa cu cine votez eu! Iar tu trebuie sa te decizi singur, asumandu-ti raspunderea ce sa faci! Apoi gandeste-te pragmatic! Ce castig eu daca votez cu X! Dar cu Y! Ce castiga familia mea! Dar poporul meu! Pentru ca suntem un stat ingnisifiant pe plan mondial nu trebuie sa-ti pui intrebarea ce ar putea castiga omenirea. Desi cate odata omenirea poate castiga admiratia pentru un popor mic care face fapte mari. Nu suntem insa in aceasta situatie. In concluzie, ar fi o greseala fatal sa-ti spun cu cine sa votezi. Eu sunt adeptul ca omului trebuie sa-i dai o undita cu care sa poata pescui si nu peste pe care il termina si o sa vina sa-ti ceara in continuare. Deci, ca sa nu vi la viitoarele alegeri sa ma intrebi cu cine sa votezi nu-ti spun nici acum, dar te indrum sa-ti folosesti capul!!!!

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.