Continentul numit „Merge şi aşa”

mi aduc aminte de o întâmplare cu un tâlc deosebit petrecută prin anii 71-72, imediat după efortul masiv de a ne reprofila industria pe o zonă modernă. Atunci a apărut o întreagă gamă de fabrici şi institute dedicate tehnicii de calcul: FCE, FEPER, ITC, ICI, etc. Fabrica de Calculatoare Electronice producea calculatoare din seria Felix, după licenţa franceză Iris, care la rândul ei era preluată de la americani. Cu alte cuvinte făceam calculatoare după o licenţă la mâna a doua şi, binînţeles, calculatoarele noastre nu prea aveau căutare la export. Totuşi, la un moment dat chinezii s-au arătat interesaţi de calculatoarele noastre şi şi-au trimis o echipă numeroasă, cu mulţi specialişti şcoliţi în SUA, să vadă despre ce era vorba. Noi, care ştiam că una din condiţiile de bază ale producerii acestei adevărate minuni ale tehnologiei de vârf era curăţenia, am dat jos din pod milităria şi am făcut toate secţiile fabricii „bec”, că de, nu era să pierdem ocazie unui contract providenţial ca ăsta din cauza unui amănunt aşa de stupid. Chinezii au venit, au stat cuminţi şi surâzători la „protocol” unde i-am servit cu toate bunătăţile şi cu toate informaţiile generale şi când să viziteze fabrica, hop! a căzut trăznetul peste noi: au vrut să viziteze veceurile. Consternare totală şi bineînţeles o întrebare absolut firească: ce legătură aveau veceurile cu producţia de calculatoare, că doar nu se fabrica nimic acolo care să intre în calculator? Până la urmă, pe căi ocolitoare şi la un pahar de „vorbă” am aflat tâlcul acestei solicitări. Explicaţia pe care ne-au dat-o chinezii era foarte simplă şi logică: în veceu omul se comportă exact aşa cum crede de cuviinţă, fără nici o oprelişte. Dacă realmente îşi respectă propria muncă va respecta şi munca altora, dacă este realmente civilizat va fi civilizat şi aici, unde nu-l constrânge nimeni. Deci dacă realmente are în sânge educaţia lucrului bine făcut şi în veceu se va comporta ca atare, dacă nu, acolo se vor dezlănţui adevăratele lui apucături, începând cu neglijenţa şi terminând cu vandalismul.
Mi-a venit în minte această morală a lucrului bine făcut tot călătorind prin spaţiile virtuale ale Internetului. Cu curiozitatea pe care mi-am cultivat-o o viaţă întreagă am călătorit, deşi uneori nu am putut pricepe mai nimic, pe tot globul, ca să spun aşa. Am vizitat America, am vizitat Franţa, Rusia, Germania şi chiar şi Japonia. Am revenit la România unde am rămas oarecum surprins. Site-urile româneşti erau româneşti dar parcă le lipsea ceva. Într-un târziu m-am prins! Pe site-urile româneşti este o curată babilonie privind folosirea aşa-numitelor semne diacritice, care fac ca limba română să aibă mai multe litere decât engleza, spre exemplu. Este vorba de â, î,ă,ţ şi ş. Unele dintre site-uri nu au deloc aceste semne, altele au pe ici pe colo câte unul, în sfârşit este ceva de groază, fiecare îşi face propria lege. Mai mult chiar, am găsit formulări de genul „shi” pentru „şi” sau „tzine” pentru „ţine” şi aşa mai departe.
Să nu mă înţelegeţi greşit! Nu sunt dintre aceia care văd realitatea românească înconjurătoare doar în trei culori, nu vreau să acuz aici pe nimeni că uzurpă „sfânta noastră limbă românească, aşa cum ne-au lăsat-o moştenire moşii şi strămoşii noştri”. Văd însă un fenomen mult mai grav şi de cu totul altă natură. Suntem încă departe de educaţia lucrului bine făcut. Dăm dovadă că nu ştim până unde poate merge libertatea şi cât de mare trebuie să fie respectul faţă de lege. Ne facem iluzii că suntem pe continentul european, că ne vom integra în civilizaţia europeană când de fapt suntem încă pe continentul lui „merge şi aşa” care dovedeşte că degeaba adoptăm legi bune, în concordanţă cu aq-ul comunitar dacă nu suntem în stare să le respectăm cu rigoare şi în totalitate. Deseori din neglijenţă, potrivit formulei tipic româneşti cu „lasă, că merge şi aşa”, alteori din rea-credinţă sau din prostie.
Cum să respecte tot omul regulile limbii române rectificate recent cu mare scandal de Academia Română dacă însăşi Academia Română nu le respectă pe propriul ei site! Cum să mai ai încredere în ceea ce înveţi la şcoală dacă chiar Ministerul Educaţiei şi Cercetării îşi permite să încalce cu nonşalanţă pe propriul site regulile de ortografiere ale limbii române. Dacă acestea pot fi considerate mici neglijenţe sau chiar mici compromisuri la vedere, cum or fi arătând marile neglijenţe şi marile compromisuri pe care nu le vedem dar pe care le resimţim? Era să mă pufnească râsul (sau plânsul; nu sunt nici acuma lămurit) recent la o reuniune a Academiei Române unde se vorbea despre carte electronică, despre biblioteci virtuale cînd noi n-am fost în stare până acum să reglementăm problemele scrierii corecte a limbii în care comunicăm pe Internet. Mai grav este că dorim să pătrundem în forţă cu tehnica de calcul la nivelul şcolilor fără să ne pese prea mult de perplexitatea copiilor care nu vor pricepe de ce pe ecran scrie s şi el trebuie să pronunţe ş. Ce s-o fi discutat la multele reuniuni şi simpozioane organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei pe tema comunicaţiilor dacă nu s-a elaborat până acum un standard de corectă comunicare în limba română pe Internet sau prin mijloacele electronice? Sau poate aşteptăm să ne propună careva să adoptăm caracterele chirilice pentru a ne exprima mai corect şi pentru a şterge definitiv şi irevocabil diferenţele între limba română şi cea moldovenească. Mă îngrozeşte gândul că, din neglijenţă, această problemă este tratată la maniera „lasă, că merge şi aşa” când un adevărat specialist ştie prea bine cât de importante sunt amănuntele în informatică. Mă îngrozeşte gândul că libertatea este înţeleasă ca o posibilitate şi ca o justificare de a-ţi încălca propriile hotărâri, mă îngrozeşte gândul la perspectiva generării unui haos născut din prea multe neglijenţe. Să dea Dumnezeu însă să mă fi înşelat!!!

Ioan Albescu

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.