Băsescu realizează că nu poate ieşi la pensie!

Iată anunţul pe care mai toţi analiştii îl interpretează ca o susţinere a Elenei Udrea la şefia PDL. CTP susţine că acest anunţ era previzibil, pentru că pentru Băsescu politica de „combinageală” îl întreţine în viaţă. Pentru alţii este un mesaj la nivelul activului PDL pentru a o susţine pe Udrea asigurându-se că în anul viitor vor avea în plus o piesa grea în persoana expreşedintelui. Adevărul că Băsescu şi-a ales un moment foarte bun pentru a crea o mulţime de ambiguităţi astfel încât şă-şi ascundă adevărata cauză a acestei decizii.
CTP are dreptate când zice că pentru Băsescu politica este un izvor de excitare, o plăcere pe care i-o dă încăierarea. Băsescu nu luptă cinstit, plăcerea lui e să-şi surprindă adversarul încălcând orice regulă. Are însă grijă ca prin oamenii săi să acopere formal orice încălcare. Că şi regulile se interpretează, nu-i aşa?? Totuşi Băsescu este un om inteligent şi încă lucid (deşi funcţia şi anurajul îi erodează luciditatea, probabil că Serviciile mai corecteaza din lucruri) şi realizează că acest mod de viaţă nu poate merge le infinit. Că există o limită de vârstă la care vei ceda în faţa unui alt Băsescu mult mai tânăr. Pentru asta el chiar şi-a propus să se retragă. Totul era aranjat ca să-l nu-l deranjeze nimic! Dar între timp condiţiile s-au schimbat!
Băsescu este şi un om pragmatic. El nu a ales calea politică de afirmare ca şă-şi satisfacă numai plăcerea de a-şi domina anturajul, şi în final o ţară întreagă. Fiind un bun negociator, lucru care s-a dovedit când l-a păcălit magistral pe Dan Voiculescu, este de aşteptat că la fiecare afacere păguboasă pentru România beneficiul personal al familiei sau a anturajului dlui Băsescu să sporească. Faptul că nu se vede nimic, că presa nu poate demonstra nimic arată câtă abilitate are personajul în a-şi şterge urmele. În treacăt aş spune că mai există câteva personaje în viaţa noastră politică de acelaşi calibru pe această linie. Atunci când a afirmat că la terminarea mandatului de Preşedinte se va retrage, sunt sigur că se gândea la modul în care îşi va savura averea pusă deoparte, departe de ochii poporului.
Analiştii care susţin că Băsescu îşi sacrifică ultima perioadă de viaţă, aceea a pensionării în favoarea dnei Udrea uită pentru moment cât de egoist este personajul. Regula la Băsescu este mai degrabă să îşi sacrifice oamenii şi în nici un caz să nu se sacrifice pentru ei. Niciodată Băsescu nu a făcut vreun gest de generozitate, toate acţiunile lui aveau menirea să-i consolideze poziţia sau să-i sporească puterea. Desigur, toate acţiunile aveau drept pretext tot felul de activităţi pe care le justifica ca fiind în folosul comunităţii. Revenirea în PDL ar fi fost ideală cu Boc ca preşedinte. Boc este pshihologic, dacă nu chiar psihiatric, dependent de Băsescu. Este un adevărat avatar a lui Băsescu. Dar se pare că Boc a spus nu, pentru că până şi Boc a realizat că ceea ce -i propune Băsescu e o himeră! Dacă pe Boc îl putea manevra psihologic, următoarea persoană dacă nu dependentă măcar foarte şantajabilă este dna Udrea. Există un anumit risc relativ la dna Udrea, care a demonstrat cât de uşor şi firesc poate să treacă dintr-o barcă în alta (ca să nu spun dintr-un pat în altul). Cred însă că acest risc este luat în calcul de Băsescu şi minimizat la maximum.
După opinia mea, cea mai credibilă ipoteză, care pleacă de la seismul care a avut loc în CSM prin revocarea a două piese importante a sistemului său de acţiune şi protecţie, ar fi ca Băsescu simte că se prăbuşeste sistemul pus la punct cu migală de atâta vreme şi riscă să devină vulnerabil. S-ar fi dus pe mare liniştit, să-şi savureze banuţii puşi de-o parte în cine ştie ce paradis fiscal, dar vede cum oamenii lui sunt eliminaţi si cum creşte ristul unor anchete mortale, când nu va mai avea invulnerabilitate. Desigur, încă nu a pierdut speranţa ca Daniel Morar să rămână la pupitrul anchetelor, dar se vede că şi-a pierdut siguranţa. Aşa că singura sa soluţie este să rămână în câmpul muncii politice şi să declame, precum Năstase, că ancheta la adresa sa e o lucrătură politică. Poate cu ajutorul dnei Macovei că îl va crede şi cei din UE.
În concluzie, Băsescu realizează că nu poate ieşi la pensie deoarece îi e teamă că va intra la puşcărie!

PS. Mi se pare extrem de interesantă afirmaţia lui Băsescu de acum câteva zile când încerca parcă să-l disculpe pe Năstase care fusese condamnat pentru „o găinărie”. Asta probabil în raport cu sumele la care s-ar putea ajunge în cazul lui!!!
28.02.2013

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.