Posibila inflexiune!

       Sunt câteva minute de când s-a terminat conferința de presa a dlui Băsescu.  Nimic din ceea ce a spus nu pot să contest! A fost, contrar așteptărilor, foarte lucid și logic. Principala știre a agențiilor de presă a fost că Meleșcanu a dezinformat! Și totuși ceva m-a frapat! Plec de la faptul că nici dl Meleșcanu nu face prostii monumentale. Deci care ar fi resortul respingerii solicitării obținerii unor informații de către președintele statului unui serviciu destinat tocmai unor astfel de activități. Ce aș fi făcut eu, m-am întrebat, în locul dlui Meleșcanu?

        Primul lucru care ar trebui să șocheze este că dl Băsescu nu cere în calitate de președinte informații principiale. În cazul dat, informația privind calitatea de fost ofițer sub acoperire principial ar fi fost solicitată  la nivelul guvernului dar și la nivelul celorlalte organisme importante ale statului adică CSM, CCR, ÎCCJ etc.  Adică la toate organismele care având magistrați este posibil a fi fost încălcată Constituția!!! Faptul că dl Băsescu o cere punctual indică o manipulare politică, în contradicție cu statutul neutru și principial  de care ar trebui să uzeze. Dacă este așa de riguros în ceea ce privește membrii guvernului  de ce dl Băsescu nu este interesat de celelalte instituții ale statului. Pot bănui, dar ce este cert că abordarea cu dublă măsură a diverselor instituții este o măsură arbitrară care falsifică realitatea. Pe dl Băsescu nu-l interesează buna funcționare a instituțiilor statului ci modul în care îl pot ajuta la atingerea unor interese personale. Nu-l interesează eliminarea ofițerilor acoperiți din sistemul de justiție ci numai a acelui ofițer, l-am numit pe Ponta, pe care dorește să-l elimine din cursa campaniei pentru președenție. Deși la prima vedere demersul dlui Băsescu pare a fi corect, în fond este profund nociv. Dl Băsescu nu dorește eliminarea unei anomalii grave în sistemul de Justiție, ci eliminarea unei situații care nu-i convine, menținând în continuare posibile anomalii care îi servesc pentru controlul Justuției. Ultimele informaţii lansate de dl Băsescu pe scena publică ar putea fi interpretate ca un amestec al serviciilor în spaţiul politic.

Atacul din finalul conferinţei de presă la adresa serviciilor pare a indica o sincopă în colaborarea instituţională cu aceste instituţii. Cu SIE dl Băsescu ne-a lămurit că este supărat, cu SRI nu ne-a spus-o direct dar plângându-se că au prea mare putere de fapt exprimă o anumită frustrare. Mă tem însă că serviciile au perceput modul în care dl Băsescu le exploatează informaţiile furnizate ca o tâtâre a lor în spaţiul politic. În această campanie, în care dl Băsescu n-ar trebui, constituţional vorbind să fie implicat, probabil că serviciile s+au hotărât să nu+l mai alimenteze cu infomaţii care le solicită cu scopul expres ca să le folosească denigrând adversarii politici ai dnei Udrea. Pe de altă parte activitatea DNA-ului s-a înviorat spre partea care altădată părea tabu. Au apărut nume noi, aşteptate poate dar mereu amânate cum e dl Cocoş. Pe când Elena Udrea? Pe cand dl Traian Băsescu?

Pe curând!

PS Nu am înţeles de ce ne informează pe noi că e supărat pe dl Meleşcanu. Statutul său la Cotroceni nu implică prietenii sau duşmănii, supărări sau încântări personale. În cazul în care dl Meleşcanu a greşit dl Băsescu trebuie să uzeze de acel sistem la care spune că ţine ca la ochii din cap: Justiţia. N-o face însă! De ce???? Crede dl Băsescu că opinia publică o să-i facă dreptate???

15.10.2014

PPS Cu prilejul unui interviu, fostul șef al SIE, dl Ungureanu Mihai ne-a explicat că legea stabilețte că SIE trebuie să pună la dispoziție informații doar CSAT și nu doar președintelui. Într-adevăr, de ce ar vrea președintele să obâină informații numai pentru el!!!????

23.10.2014

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.