Justiția e legată la ochi, dar oare simte lațul de la gât?!!

         Ne aflăm în fața unui eveniment crucial. Luni, 27 octombrie 2014, sub presiunea ANI, ÎCCJ trebuie să se pronunțe în ceea ce privește incompatibilitatea dlui Johannis.  Aici sunt mai multe elemente de luat în seamă. În primul rând, incompatibilitatea de care se face vinovat este o normalitate în toate țările civilizate. Adică legea care a funcționat la noi și de care se prevalează ANI este contrară legilor europene, dar și bunului simț. E o lege tembelă. Adică primarul, care e direct interesat de buna deservire a cetățenilor, nu are voie să facă parte din AGA, adică din cel mai reprezentativ for de conducere a unei companii care deservește populația orașului. Nu are posibilitatea deci de a se informa și de a decide în direct pentru buna servire a populației. În țările europene are voie! Acum are voie ș la noi, legea a fot corectată. În al doilea rând există un ritm al Justiției care mă pune pe gânduri, mă contrariază. Luni de zile ANI nu s-a sezizat că acest proces trenează. Dintr-o dată însă, devine foarte activă exact în momentul campaniei. Eu mă tem că acest lucru pare un amestec în viața politică a unei instituții care n-ar trebui să aibă tangență cu acest spațiu. Să mă explic. Dacă ANI făcea diligențele energice pe care le-a făcut în ultimele zile, acum patru cinci luni, în cazul nefericit în care ÎCCJ decide că Johannis este incompatibil, ACL putea să-și desemneze alt candidat. Faptul că acum are loc această acțiune juduciară crează mari dificultăți pricipalului partid de dreapta, practic îl scoate din jocul politic.  Ceea ce reprezintă o interferență gravă a Justiției în arena politică.

       Un alt aspect care nu trebuie trecut cu vederea reprezintă consecințele politice ale acestui demers al Justiției. În actualele alegeri prezidențiale se joacă soarta Justiției. Dacă câștigă Ponta, riscul ca Justiția să fie pusă sub control politic este enorm. În primul rând, Ponta are de decontat câteva probleme cu actuala conducere a justiției. Schmbările în rău și consecințele a acestor schimbări vor veni foarte repede.  Guverul PSD va propune niște schimbări – legislative sau de cadre –  iar Ponta le va transpune rapid în pactică. Nu m-ar mira dacă unul dintre primele demersuri ar fi controversata lege a amnistiei, căci dl Ponta are o datorie mai veche către dl Voiculescu și către Antene. Practic toate câștigurile care reprezintă independența Justișiei se vor topi. Mai mult chiar, mă pot aștepta la acțiuni represive împotriva actualilor șefi ai organelor supreme din Justiție. Nu spunea mai ieri dl Ponta că se acționează ca pe vremea stalinismului.? Nu ne putem aștepta ca acest avertisment să nu rămână fără urmări???

       Ironia sorții face ca dl Ponta să aibă asigurat fotoliul de la Controceni, și ca urmare să acționeze în forță prin constituirea partidului stat PSD dacă Justiția i-ar face un serviciu enorm, să-l scoată din cursă pe Johannis. Prin această sentință cu urmări tragice pentru scena noastră politică Justiția nu numai că alterează grav procesul politic, în sensul că anulează implicit votul a milioane de români, dar își semnează propria condamnare la pierderea independenței câștigată așa de greu în ultima perioadă. În plus, Johannis este singurul candidat care poate să-l invingă pe Ponta dar și unul dintre puținii candidați care nu are datorii politice către clanuri dubioase de partid. Chiar și acuza că n-ar avea un stagiu suficient în PNL este de fapt un avantaj, Johannis nu se simte legat și nici dator către persoanele dubioase din PNL, unele cu decizii judecătorești, altele în curs de clarificare. În acest context decizia ÎCCJ poate să semene, în cazul în care îl elimină pe Johannis din cursa prezidențială, cu un act de sinucidere.

24.10.2014

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.