O jumătate de film!?

      Zilele acestea au apărut imagini de acum opt luni cu dna Udrea la cumpărături la Paris împreună cu dna Bica de la DIICOT. Comentariile la toate posturile de televiziune au explodat parcă, atacând problema din toate părţile.  Dna Udrea a acuzat, pe bună dreptate, o ingerinţă în viaţa privată şi crearea unui scandal pentru a o compromite în campania politică. Analizând imaginile, nu prea văd ce ar fi scandalos în a face cumpărături. E drept că unii dintre noi facem cumpărături la Piaţa Matache şi alţii la Paris. Până la Matache, noi amărăştenii luăm tramvaiul, dna Udrea pentru Paris a luat avionul. E o diferenţă firească de disponibilitate bănească. Dacă am avea pretenţia ca dna Udrea sau cei care au mari disponibilităţi băneşti să facă cumpărăturile tot în Piaţa Matache, mă tem că pe lângă faptul că ar fi mare îmbulzeală acolo, unor oameni ca dna Udrea le-ar prisosi foarte mulţi bani, nu s-ar putea să se bucure de banii câştigaţi!!!! Faptul că dna Udrea făcea cumpărături împreună cu dna Bica iară nu trebuie să ne surprindă, sunt două persoane cu disponibilităşi băneşti peste medie şi au o relaţie de prietenie. În principiu relaţiile de prietenie sunt relaţii private şi nu ar trebui să fie puse în discuţie în spaţiul public.

     Totuşi, reacţia dnei Udrea şi mai ales a dlui Băsescu la aceste imagini mi s-a părut exacerbată! Dnul Băsescu a mers până acolo încât a acuzat, fără nici o dovadă, serviciul SIE că ar realiza o ingerinţă în lupta politică. Mai mult chiar, şi-a permis să acuze şi serviciile franceze de informaţii că ar fi fost atrase în acest joc periculos. Această reacţie disproporţionată mă face să cred că şi dna Udrea dar şi dnul Băsescu ştiu mai multe despre acest episod, şi că noi am văzut doar o parte din filmul întreg. Partea cea mai lipsită de interes public! Care poate fi scenariu la care asistăm?

       Prima ipoteză e că avem de-a face cu un şantaj clasic. Cineva, în nici un caz un prieten al dnei Udrea, înştiinţat că se va petrece ceva compromiţător la Paris a tocmit un serviciu profesionist de investigaţii care să o monitorizeze pe dna Udrea la Paris. Dna Udrea a făcut ceva compromiţător la Paris, în nici un caz cumpărături la un magazin modest (citez din comentariul dlui Băsescu) care a fost însă imortalizat. În speţă putem avea o gamă largă de fapte. De la o escapadă amoroasă probabil indecentă, până la o preluare de bani ca şi comision într-o afacere dubioasă cu legătură cu banii statului, pe vremea când dna Udrea era Ministru. Este posibil ca toată tărăşenia să se rezolve pe cale amiabilă, adică dna Udrea să plătească cât se cere şi să nu vedem partea doua a filmului. Cum e la fel de posibil să nu se ajungă la o înţelegere şi să vedem şi partea a doua a filmului care s-ar putea să ne dezamăgească… S-a aşteptat momentul acesta pentru că în plină campanie electorală imaginile destul de banale difuzate în partea întâia a filmului să facă vâlvă mai mare, aşa cum s-a întâmplat de altfel.  Scenariu are însă o mică hibă!  Într-adevăr, dl Băsescu şi nu numai dânsul  avea dreptate când susţinea că preluarea unor documente de la hotelul francez nu se putea face de către nişte paparazzi. Există totuşi o mică probabilitate ca aceste documente să poată fi preluate fiind speculate unele vulnerabilităţi personale ale unui funcţionar al hotelului.

    A doua ipoteză, mai plauzibilă e că într-adevăr sunt implicate serviciile secrete române şi franceze. Dar e vorba în acest caz de o anchetă oficială a DNA aflată în plină derulare şi în consecinţă în plină legalitate. Este posibil, bunăoară, fac şi eu un exerciţiu de imaginaţie, de ancheta derulată în cazul Microsoft sau EADS, în care apare numele dlui Cocoş, soţul dnei Udrea. Poate că din suma de nouă milioane încasată de dl Cocoş, mai puţin cele 400000 de euro, partea sa care au intrat în contul său  personal sub pretextul unui împrumut, restul era pus la păstrare în Franţa pentru campanie politică. Iar în februarie dna Udrea, sub pretextul unor cumpărături în magazine modeste s-a dus să ridice banii pentru campania prezidenţabilului PMP. Fără să ştie că e monitorizată pas cu pas de servicii.  Care ar fi însă explicaţia apariţiei acestor imagini în spaţiul public. Unul dintre motiva ar fi lupta internă din cadrul SIE. Dacă într-adevăr SIE a primit sarcină din partea DNA să facă monitorizarea în străinătate a dnei Udrea, cu o eventuală suspiciune a unei colaborari cu dnul Băsescu, în acel moment informaţiile legate de acest caz au fost oprite către dl Băsescu. În acest caz, dl Băsescu are dreptate când spune că serviciile nu-l mai ascultă, dar aici intervine o altă explicaţie. Ca şi în cazul anchetei DNA la adresa fratelui său. Mircea, serviciile au interdiciţie de a transmite  către terţi informaţiile puse la dispoziţia DNA, indiferent cine sunt aceştia şi au atât mai mult cu cât pot fi bănuiţi că au legătură cu cazul. Cineva din cadrul SIE, probabil loaial  dlui Băsescu a vrut să-l avertizeze în legătură cu aceste informaţii, realiz-nd o scurgere parţială de date. Sau pur şi simplu ca şi în cazul altor anchete scurgerea este una controlată din partea DNA: Asta e mai puţin important. Cert este că dacă într-adevăr ipoteza este coretă, cuiva i s-a arătat pisica. Şi nu orice pisică, ci ditamai tigru din pădurea tutelară…

31.10.2014

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.