Struţocămila lui Victor Ponta

       Întreaga campanie politică a lui Victor Ponta s-a bazat pe ideea eliminării regimului Băsescu. Recentele evenimente de dinaintea turului doi al alegerilor arată contrariu.  Nu numai că Victor Ponta nu va elimina tarele regimului Băsescu ci le va amplifica în defavoarea democraţiei.  Cu alte cuvinte, dacă dl Ponta a fost făcut mincinos asta e de fapt cea mai mare şi mai periculoasă minciună a sa – eliminarea regimului Băsescu!

        Deosebirea esenţială între Ponta şi Johannis la început de tur doi constă în modul cum aceştia se poziţionează faţă de vot, faţă de alegători. Opţiunea dlui Johannis de a nu negocia voturile exprimate în turul unu este şocantă pentru lumea lui Băsescu sau a lui Hrebenciuc, ca să dau doar două nume reprezentative din această adevărată cloacă politică pe care, din nefericire  am ajuns să o considerăm normală. Lumea aceasta e lumea combinagiilor, lumea care ne consideră pe noi alegătorii ca pe nişte oi care mergem în turmă după nişte aşa zişi lideri. O dată ce s-a conturat intenţia de vot cu ocazia turului întâi dl Ponta a şi început negocierea. Deja un prim pas arată cât de absurdă e această lume sau cât de mult au pierdut legătura cu realitatea liderii acestei lumi. Este vorba de asocierea prin acceptarea  în coaliţia de guvernare fără rezerve a PRM+ului dlui Vadim şi a PUNR-ului dlui Funar, dintre extremiştii români şi cei maghiari. În această lume a combinagiilor se imaginează că electoratul dlui Vadim şi Funar va vota alături de electoratul dlui Hunor!!! Şi ca acest tort – o adevărată struţocămilă – să aibă şi o cireaşă deasupra, dl Ponta s-a oţărât la occident în stilul anilor în care cu mânie proletară strigam că nu ne vindem ţara, spunând că nu avem nevoie de sfaturi dinafară. Între timp ne-am vândut însă ţara şi acum ne temem că se va interveni de undeva dinafară ca să ne împiedice să nu distrugem ceea ce am vândut!

       Opţiunea dlui Johannis este corectă într-o lume normală. Ea arată în primul rând respect pentru alegător. Cine crede că în primul tur alegătorii s-au arondat definitiv la nişte personaje politice se înşală. S-ar putea ca tocmai aceste opţiuni ale personajelor politice să destrame legăturile. Spre exemplu mă aştept ca mulţi alegători care au votat în primul tur cu Ponta strict pe baza promisiunii că va elimina regimul Băsescu să se deştepte şi să realizeze faptul că suntem pe punctul de a înlocui regimul Băsescu cu regimul Ponta. De data asta însă ireversibil!!

   Ceea ce mă intrigă este faptul că oameni inteligenţi, cu experienţă de viaţă precum Doru Buşcu sau CTP şi alţi comentatori politici pun mai mare preţ pe vorbe şi nu pe fapte. Opţiunea lui Johannis de a nu negocia este un fapt.  Este un act politic de un curaj care frizează sinuciderea în această lume politică alterată. Dl Johannis nu are darul să ne explice pe înţelesul nostru în ce constă corectitudinea acestei opţiuni. Dar dezamăgirea mea este că analişti, formatori de opinie cu pretenţii evită să analizeze pe fond această opţiune. Mă tem că avem prea mulţi deformatori de opinie decât formatori. Nu mai vreau un preşedinte jucător, care trebuie să joace după ce a ajuns la Cotroceni potrivit partiturii negociate în campanie, vreau un preşedinte neutru neîmpovărat de promisiuni şi angajamente politice anterioare alegerilor. Din start se prefigurează faptul că dl Ponta nu mai poate fi considerat un garant al independenţei justiţiei pentru că are de plătit multe datorii către forţe politice dubioase.

     Când spun că Ponta va continua regimul Băsescu o fac acum în cunoştinţă de cauză. Dacă Ponta din această etapă negociază intenţiile de vot, adică suflare de vânt, nu cred că se va sfii de a negocia când va fi preşedinte chiar voturile exprimate. Adică ceea ce ne doare cel mai mult, migraţia politică va atinge cote de nebănuit. Practic perspectiva pe care o deschide dl Ponta este de a comercializa voturile exprimate, după votare. Adică de fapt o anulare a forţei votului, o desfiinţare e esenţei democraţiei.. În plus, ideea de preşedinte neutru, echidistant, este contrazisă prin fapte. De fapt dl Ponta va fi preşedintele celor care i-au cumpărat voturile, va fi legat de promisiunile din această campanie. Mai mult, o dată cu cucerirea şi a ultimului bastion al puterii, preşedenţia, putem să ne aşteptăm la instaurarea unui partid stat în care democraţia va fi doar o faţadă pentru instarurarea partidului unic. Practic, ne vom întoarce la regimul dinainte de 89, diferenţa va fi dată doar de nivelul mult mai înalt al  corupţiei.

  Amintiţi-vă de primele zile ale dlui Băsescu în calitate de preşedinte. Primul lucru cu care şi-a început dl Băsescu regimul pe care l-a instaurat a fost să se implice în negocierea coaliţiei de guvernare. A fost primul pas de încălcare a Constituţiei, de încălcare a neutralităţii funcţiei. Amintiţi-vă de celebra soluţie imorală. Diferenţa dintre regimul Băsescu şi viitorul regim Ponta este că dl Ponta negociază chiar în campania electorală soluţii imorale şi nu după!!!! Cele 7,4 milioane de voturi de la referendum nu au fost contra lui Băsescu ca persoană, ci contra regimului instaurat de el!!! Or esenţa acestui regim a fost dispreţul pentru votul nostru. Inclusiv dispreţul  faţă de votul celor 7,4 milioane de români. Prin aşa zise negocieri. Prin negocierea coaliţiei guvernamentale, prin negocierea persoanelor din Justiţie, prin negocierea voturilor exprimate. (amintiţi-vă de apariţia UNPR) Ce mai poate urma oare, negocierea statutului Ţinutului Secuiesc!!?????

   Sunt unele lucruri care nu pot fi supuse negocierii!!  Hai să începem să fim o ţară normală şi să începem cu votul!!!

05.11.2014

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.