Unde dai și unde crapă!

Mi-e din ce în ce mai clar că așa numita luptă împotriva corupției dusă de DNA are și o componentă politică. Iar la noi politica nu este numai lupta pentru putere ci și lupta pentru resurse care o dată controlate sunt spoliate mai mult sau mai puțin legal. Poate că greșesc, dar din informațiile furnizate presei reies lucruri ciudate care conduc la această concluzie logică.
Recent dna Kovesi a declarat că atunci când a preluat DNA zăceau în stare de nelucrare o sumedenie de dosare legate de retrocedări ilegale. Câteva, poate cele mai spectaculoase au început să fie lămurite. Semnificativ și ilustrativ este dosarul așa numitului prinț Lambrino și mafia care îl folosea ca paravan. O primă întrebare care ar trebui să capete răspuns este de ce acest demers a fost stopat pe când la șefia DNA s-a aflat dl Daniel Morar, atât de lăudat de Băsescu.
Ciudat este și modul în care DNA a acționat sau acționează în cazul referendumului de demitere a lui Băsescu. Câteva detalii scoase la iveală cu prilejul condamnării definitive a dlui Dragnea pot să dea de gândit. În cazul referendumui cu siguranță că au existat excese disperate de acțiune din partea ambelor tabere. Poate însă cel mai grav ar fi acela a sabotării referendumului. Au existat mesaje explicite din partea lui Băsescu dar și a acoliților săi din acea vreme pentru neparticiparea la vot. Or din câte știu eu, legea interzice împiedicarea prin orice formă a exercitării dreptului la vot. Ignorarea acestui demers, interpetabil de altfel, și interpretarea abuzivă a unor paragrafe de lege în cazul Dragnea nu face decât să descalifice și să decredibilizeze DNA. Asta alături de celebrele anchete ale unor bătrâni forțați să jure cu mâna pe Biblie, (lucruri care nu se uită) deși după cum știu eu depunerea unui asemenea jurământ se face în fața instanței și nu pe câmp. Dl Dragnea este acuzat că a mobilizat oamenii să iasă la vot folosind o serie de mijloace de convingere. Nu ni se spune dacă dl Dragnea a si condiționat votul, ceea ce e într-adevăr o ilegalitate. Păi dacă dl Dragnea este condamnat pentru simplu fapt că a mobilizat lumea să iasă la vot, fără a condiționa opțiunea votului, atunci ar trebui condamnați mulți comentatori de televiziune care au făcut același lucru în văzul tututor.
În concluzie dl Dragnea este condamnat pentru faptul că a mobilizat oameni la vor, ceea ce este în sarcina oricărui cadru de conducere al unui partid, iar Băsescu și acoliții săi care au exprimat de nenumărate ori mesajul de a se sabota votul fapt care oricând ar putea fi interpretat ca o modalitaqte de împiedecare a exercitării votului sunt bine mersi ridică un mare semn de întrebare asupra imparțialității DNA. Situația însă ar putea să conducă dacă nu cumva a și început să se manifeste la paradoxuri catastrofale. Este clar că această discrepanță de tratare are ca scop nemărturisit un efect politic. Chiar dna Kovesi a afirmat că nu este în regulă ca oameni care sunt cercetați de DNA să nu sufere consecințe politice, demonstrând poate fără să vrea adevăratele intenții ale DNA. Din nefericire dna Kovesi nu poate realiza că aceste sfidări ale bunului simț cu care operează DNA ar putea să se întoarcă împotriva DNA. Redeschiderea subiectului referendumului prin cazul dlui Dragnea sunt convins că a resuscitat frustrarea enormă a unui număr de milioane de români care deși au votat masiv împotriva lui Băsescu, s-au simțit umiliți de anulare votului datorită unui sistem de justiție pe care nu-l mai înțeleg și care acționează în forță și în preajma acestor alegeri. Iar efectul acestei frustări ar fi acela ca tocmai cei care sunt în anchetele DNA să oțină masiv voturi din partea cetățenilor. Ar fi, dacă vreți un mesaj catastrofal prin singura formă de manifestare a cetățeanului – votul – de penalizare a modului în care acționează DNA. Faptul că alde Piedone, Vanghelie și alții vor triumfa în alegeri nu ar fi așa de grav, pentru că procesele ajungând în instanță la o condamnare vor produce efecte conform legii dar pericolul mare va fi acela al unui succes răsunător al PSD. Dl Dragnea, după părerea mea, a devenit un martir al acțiunii DNA și va atrage asupra partidului un imens val de simpatie reparatorie. Asta ar putea fi o explicație a reacției de solidaritate a majorității conducerii în jurul lui Dragnea ca răspuns la acțiunea dlui Zgonea. Dacă cu puțină abilitate acest lucru va fi și exploatat de aparatul de propagandă al PSD nu m-ar mira ca PSD să devină partid cu o majoruitate absolută în Parlament iar dl Dragnea probabil premier. Și atunci, toată strădania dnei Kovesi se va duce pe apa Sâmbetei. Unde dai și unde crapă!

Ioan Albescu
27.04.2016

  1. Nu sunt comentarii.

Trebuie să fii autentificat pentru a scrie comentarii.